Úvod » JEDNODRUHOVÉ KOŘENÍ » Paprika ostrá
Číslo produktu / Název zboží: | ||||
---|---|---|---|---|
![]() |
0045 Paprika lahůdková sladká ASTA 160 |
skladem
|
Naše cena 55 Kč | |
![]() |
0046 Paprika maďarská sladká ASTA 100 |
skladem
|
Naše cena 55 Kč | |
![]() |
0043 Paprika sladká ASTA 80 |
skladem
|
Naše cena 45 Kč | |
![]() |
0047 Paprika uzená sladká |
skladem
|
Naše cena 50 Kč |
Paprika pálivá, její pálivost je většinou do úrovně 500 SHU (jednotka pálivosti). Pokud usilujete o silnější pálivost, lze přidat mleté chilli nebo kayenský pepř.
CO JE MLETÁ PAPRIKA: Jsou to mleté plody, lusky botanického druhu papriky roční (Capsicum annuum), neboli mletá dužina a mletá semena této rostliny. Podstatné je, že nositelem charakteristické barvy je dužina obsahující různá červená barviva. Semena totiž barvivo neobsahují.
MĚŘÍTKO PAPRIKY? ASTA!
Asta je číslo (kolorimetrický index), který udává množství červených barviv obsažených v paprice, tedy schopnost papriky barvit. Neříká nic o vlastní barvě paprikového prášku, který může být ovlivněn řadou dalších faktorů. Není známo jak, ale pravděpodobně historicky vzniklo pravidlo, že standardem je paprika s indexem 80 Asta. Asi proto, že tato Asta je vhodná pro většinu gastronomických kreací, od guláše po paellu. Vyšší index Asta jsou dekorační nebo jsou potřebné pro výrobu některých typických národních uzenin. A nechybí ani využití v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Vyvarujte se nakupování nevoňavé 60 Asta papriky. Že ušetříte a že na guláš stačí? Jednak musíte pro dosažení barvy dávkovat mnohem více papriky (už neušetříte) a pak, nechodí k vám na takový guláš náhodou stále méně zákazníků? Tahle paprika je určena pro řeznickou a uzenářskou výrobu, ne pro vaši kuchyni!
POPIS: Jednoletá plodová zelenina, dorůstající výšky až 80 cm, lodyha rozvětvená, plody podle odrůdy a zralosti žluté, oranžové nebo červené, ale i fialové nebo bělavé.
POUŽITÍ: Paprika je hotový multitalent. Je to silné koření do guláše, na pečeně a drůbež, o svém opodstatnění přesvědčuje i u ryb a zeleniny. Kromě toho se paprika dobře hodí k bramborům opékaným či pečeným v troubě, dále do polévek, salátů či do tvarohu a k vaječným jídlům. Vysoký obsah vitamínu C posiluje imunitní systém nejen při nachlazení.