Úvod » JEDNODRUHOVÉ KOŘENÍ » Pepř růžový celý
Číslo produktu / Název zboží: | ||||
---|---|---|---|---|
![]() |
0053 Pepř bílý celý |
skladem
|
Naše cena 40 Kč | |
![]() |
0125 Pepř 4-barevný celý |
skladem
|
Naše cena 45 Kč | |
![]() |
0054 Pepř bílý mletý |
skladem
|
Naše cena 40 Kč | |
![]() |
0055 Pepř černý celý |
skladem
|
Naše cena 30 Kč | |
![]() |
0056 Pepř černý mletý |
skladem
|
Naše cena 30 Kč | |
![]() |
0124 Pepř citrónový |
skladem
|
Naše cena 45 Kč | |
![]() |
0058 Pepř zelený celý |
skladem
|
Naše cena 40 Kč |
POPIS: Vytrvalá tropická popínavá rostlina, v kultuře se v podpůrných kůlech šplhající do výšky až 6 m, planá do výšky 15 m. Listy tmavě zelené, kožovité, zašpičatělé. Proti listům vyrůstají nejprve vzpřímené, později visící klasy malých bílých květů (podobně jako rybíz), plody červené, bobulovité. Palčivost je nejsilnější u bílého a nejslabší u zeleného pepře, zatím co zelený a černý pepř jsou aromatičtější než bílý pepř. Pepř je mezi kořením jedinečný, jelikož je nabízen ve čtyřech různých barvách. Podle doby sklizně a zpracování vznikne pepř černý, bílý, zelený nebo červený. Na pálivý černý pepř se bobule sklízejí krátce před zralostí a několik dnů se suší, dokud nedosáhnou svůj typický černohnědý svrasklý vzhled. Jemnější bílý pepř se sklízí později a získá se z plně zralých oranžově červených plodů. Ty se máčí ve vodě a nastalým kvašením se slupka plodu oddělí od světlého jádra. To se suší na slunci a je prodáván jako bílý pepř. Zelený pepř se vyrábí z ještě nezralých čerstvých a neoloupaných plodů, které se nakládají do slaného a kyselého nálevu. Pálivost zeleného pepře je velmi mírná, jeho chuť je svěží, bylinná, zelená. Plně zralé plody lze nakládat na stejném principu, v tomto případě vznikne pepř červený. Ten je velmi vzácný, kombinuje se v něm kořenitá zralá chuť černého pepře se svěžím aroma pepře zeleného.
POUŽITÍ: Pikantní, vydatný, rafinovaný nebo sladký pepř je univerzální koření každé kuchyně a hodí se téměř ke všemu. K masu, drůbeži, rybám, zelenině nebo salátům. Jedno kuchařské pravidlo říká: Bílý pepř na světlá jídla, černý pepř na tmavá jídla. Bílý pepř se má zvolit vždy, kdy se žádá pálivost, aniž by se příliš měnila vlastní chuť pokrmu, přidává se teprve před koncem vlastní tepelné úpravy. Černý pepř naproti tomu má vedle od ostrosti více aroma, které se rozvine až při dalším vaření. Zelený pepř dává naložené zelenině a dlouho upravovaným masitým pokrmům zvláštní vůni a chuť, s oblibou je používán v thajské kuchyni. Několik spařených zrn pepře zahřeje celý trávící trakt a mírní nevolnost, průjem, nadýmání a podchlazený žaludek.