KMÍN CELÝ
POPIS: Dvouletá bylina, vzpřímená, bohatě větvená. Dorůstá 50 – 100cm. Kořen vřetenovitý až řepíkovitý. Listy zpeřeně dělené v jemné úkrojky. V druhém roce bílé až světle růžové květy v okolcích. Plod se za zralosti poltí ve dva plůdky. Tlumí křeče, potlačuje nadýmání, podporuje trávení, působí antibakteriálně, mírně odhleňuje, podporuje tvorbu mléka. Chuť má typickou, mírně pálivou a intenzivně aromatickou.
POUŽITÍ: Plody se tvoří ve 2. roce, uřezávají se celá plodenství, jakmile začínají hnědnout, suší se ve svazcích zavěšených hlavou dolů na vzdušném místě, po té se plody vyklepou. Kmínem se okořeňují především tučná a špatně stravitelná jídla, hodí se k masu, jídlům z jednoho hrnce a ke všem druhům brukví. Dobře okoření i lehčí druhy zeleniny, jako jsou červená řepa, brambory, ale i jídla z tvarohu, sýrů. Kmín je chutí výrazný, proto se používá uměřeně. Kmín se používá i při zažívacích obtížích, pocitu plnosti, nadýmání a křečích ve střevech a děloze např. v podobě čaje nebo se dá žvýkat. Kmínový čaj ulevuje při onemocněních z nachlazení a při nadýmání dětí do věku tří měsíců. Kmín se používá celý, drcený nebo mletý.
VEGA S VLÁKNINOU
SLOŽENÍ: Sůl (66%), sušená kořenová a listová zelenina, (CELER 9, mrkev, petržel, pór, cibule), vitamín B 1 a C, vláknina 27%.
POUŽITÍ: Originální kořenící směs s vlákninou a vitamíny určená k dochucení různých vývarů, polévek, šťáv, omáček a gulášů. Použít můžeme tuto směs i na dochucení jakékoliv masové a zeleninové směsi, mletých mas, do zapečených bramborových či těstovinových pokrmů, ale i do rýžových a houbových pokrmů.
PAPRIKA SLADKÁ ASTA 100
POPIS: Jednoletá plodová zelenina, dorůstající výšky až 80 cm, lodyha rozvětvená, plody podle odrůdy a zralosti žluté, oranžové nebo červené, ale i fialové nebo bělavé.
POUŽITÍ: Paprika je hotový multitalent. Je to silné koření do guláše, na pečeně a drůbež, o svém opodstatnění přesvědčuje i u ryb a zeleniny. Kromě toho se paprika dobře hodí k bramborům opékaným či pečeným v troubě, dále do polévek, salátů či do tvarohu a k vaječným jídlům. Vysoký obsah vitamínu C posiluje imunitní systém nejen při nachlazení.
KURKUMA
POPIS: Víceletá bylina s listovou růžicí, vysoká 1 - 2 m. Listy podlouhlé eliptické, zašpičatělé, asi 50 cm dlouhé. Hlavní oddenek je hlízovitě ztloustlý, na jeho koncích mohou vznikat vedlejší oddenky. Kurkuma je žluté koření, které se získává z oddénků tropické rostliny kurkumy dlouhé. Kurkumový oddenek se vyrýpne v době sklizně, uvaří se doměkka a usuší. Poté se oškrábne, jeho kůra a zbytek se umele.
POUŽITÍ: Kurkuma je důležitou součástí karí koření a worcestrové omáčky. Jako samostatné koření se hodí k darům moře, rýžovým jídlům, ragú, vaječným pokrmům a pikantním hořčičným omáčkám. I když kurkuma podobně jako šafrán barví pokrmy žlutě, neměla by se používat jako náhražka šafránu, protože je příliš ostrá.Vnitřně kurkuma upravuje problémy s žaludkem a působí antibakteriálně.